Milyonlarca emekli ve memurun 2024 maaş zamları açıklandı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73 oranında zam alırken, memur emeklileri enflasyon farkı ve toplu sözleşme artışıyla yüzde 19,31 zam alacak. Ancak, kök maaşı 8 bin TL'nin altında olanların maaşları değişmeyecek.

Bu durum, 8 bin TL'lik maaşa yüzde 24,73 zam uygulanmasının maaşı 10 bin TL'nin üzerine çıkarmadığı için geçerli. Şimdi, emekliye refah payı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi gündemde.

Emeklilere verilecek refah payı beklentisi, son yıllarda zam dönemlerinde sıkça gündeme geldi. Bu temmuz ayında da enflasyon oranına eklenecek 10 puanlık artışla zam oranının yüzde 35'e çıkabileceği konuşuluyor. Ancak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Refah payı ile ilgili şu an bir çalışmamız yok" açıklamasında bulundu.

Ocak ayında tüm kesimlerin zam oranlarının eşitlenmesi yöntemi uygulanmıştı. Bu sefer de temmuzda memur emeklilerinin artışlarının SSK ve Bağ-Kur emeklilerine göre düşük çıkması nedeniyle bir eşitleme yapılabilir. Bu durumda, refah payı eklenerek eşit zam uygulanabilir.