Reflasyon Nedir? Nasıl Yapılır?
[caption id="attachment_1770" align="alignnone" width="656"] Reflasyon Nedir Nasıl Yapılır[/caption]
Reflasyon, hem tüketim mallarının fiyatlarındaki bir artış, hem de onlar için ödenecek ücretlerdeki artış ile açıklanır. Reflasyonla başlayan ekonomik yaşam döngüsü, tipik olarak belirli bir model izler.
Şimdi bu modeli kısaca açıklayalım.
Reflasyon Nedir?
Reflasyon, iş döngüsündeki bir düşüşün ardından ekonomiyi uzun vadeli eğilime geri getirmeye çalışarak, para arzını artırarak veya vergileri azaltarak ekonomiyi canlandırma eylemidir.Reflasyon Politikası Nedir?
Para politikası, merkez bankalarının ekonomideki para miktarını artırmak veya azaltmak için aldığı önlemleri ifade eder. Reflasyon'un bir parçası olarak, bankalar faiz oranlarını düşürebilir ve işletmelerin ve tüketicilerin borçlanmasını kolaylaştıran özel programlar yapabilirler. Bir ekonomiyi genişletmek ve durgunluğun etkilerini tersine çevirmek için tasarlanmış bir dizi ekonomi politikası bulunuyor. Genellikle hem para hem de maliye politikaları, bu bir dizi tedbirden oluşuyor. Reflasyon politikası, içinde şunları barındırıyor;- Tüketicilere doğrudan teşvik ödemeleri
- Daha büyük miktarlarda uzatılmış işsizlik yardımları
- Belediyelere gönderilen kredi ve yardım fonu
- İşletmeler vergi ertelemesi
- Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmesi
- Reflasyon, fiyatlar yükselirse ve ekonomi tam istihdam durumuna gelmezse kendini gösterir. Ekonomi tam istihdama ulaştıktan sonra fiyatlar yükseldiğinde ise enflasyon oluşur.
- Üretimi artırmak, harcamaları teşvik etmek ve Deflasyon'un etkilerini azaltmak için tasarlanmış bir maliye veya para politikasını ifade eder. Örnekler arasında faiz oranlarının düşürülmesi, vergilerin düşürülmesi ve para basılması sayılabilir. Reflasyon, daralmanın ardından ekonomik toparlanmanın ilk aşamasını tanımlamak için de kullanılabilir.