[caption id="attachment_1756" align="alignnone" width="641"] Phillips Eğrisi Nedir[/caption]
"Phillips Eğrisi nedir, grafiği neyi ifade eder, hangi durumlarda kayar" gibi merak ettiğiniz tüm soruları bir araya getirdik.
Phillips Eğrisi Nedir?
Phillips Eğrisi, enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişkiyi gösteren bir grafiktir. Enflasyon yüksek olduğunda işsizliğin düşük olduğunu gösterir. Ekonomik tahminler geliştirmek ve
para politikaları belirlemek için kullanılır.
Phillips Eğrisi Özellikleri Nelerdir?
- Phillips Eğrisi, enflasyon ve işsizlik arasındaki değiş tokuşu gösteren bir grafiktir.
- Phillips Eğrisi altında, yüksek enflasyona düşük işsizlik eşlik eder ve düşük enflasyona yüksek işsizlik eşlik eder.
- Politikacılar, enflasyon ve işsizlik arasındaki dengeyi yönetmek için Phillips Eğrisini kullanırlar.
- Bazı ekonomistler, Phillips Eğrisinin parasal faktörleri yansıtmadığını ve ekonomik büyümenin her zaman enflasyonist olduğunu ima ettiğini düşünüyorlar.
Phillips Eğrisi Nasıl Çalışır?
Genel olarak, enflasyon ve işsizliğin ters bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Enflasyon yüksek olduğunda işsizlik düşük olma eğilimindedir ve enflasyon düşük olduğunda, işsizlik yüksek olma eğilimindedir.
Grafik, 1861'den 1957'ye kadar toplanan Birleşik Krallık işsizlik ve ücret verilerine bakan ve iki faktör arasındaki ters ilişkiyi fark eden bir ekonomist olan,
AW Phillips tarafından geliştirildi. O zamandan beri ekonomik araştırma ve merkez bankası politikaları için, geniş çapta bir çerçeve olarak benimsenmiştir. (1)
Not: Pek çok ekonomist, Phillips Eğrisinin, gerçek gayri safi milli hasıla ile potansiyel gayri safi milli hasıla arasındaki fark ve enflasyon ile işsizliği etkileyen diğer değişkenlere bakan, farklı versiyonlarını geliştirdi.
Gerçek Phillips Eğrisi, ücret oranlarındaki değişikliklere bakarken, çoğu ekonomist tüketici fiyatlarını enflasyon ölçüsü olarak kullanırlar.
Phillips Eğrisinin arkasındaki teori, işletmelerin işçileri çekmesi gerektiğinde ücretlerin artmasıdır. Daha yüksek ücretler ve maaşlar, daha fazla işçiyi çekebilir ve bu da
işsizliği azaltır. Ancak, daha fazla çalışanın başvurması, hepsinin iş için doğru deneyime veya etik değerlere sahip olduğu anlamına gelmez. Bazı çalışanlar diğerlerinden daha fazla üretebilir. Bununla birlikte, bir işletmenin
bir çalışanı işe alması gerektiğinde, o kadar çok adayla görüşmek için zamanı olmayabilir ve tam olarak uygun olmasalar bile, o anda en iyisini işe alabilirler.
İşçiler daha yüksek bir ücret veya maaşla işe alındıktan sonra, daha fazla paraya sahip olur. Bu yüzden dışarı çıkıp onu harcarlar.
Artan talep, fiyatları yükseltir. Sonuç, daha yüksek enflasyon ve daha düşük işsizliktir.
Enflasyon düşük olduğunda ise bunun tersi geçerlidir. İşçilerin iş bulması daha zordur. Daha az işçiye sahip olmak, daha az talebe yol açar. Talep düşük olduğundan fiyatlar da düşük olur, işçi ihtiyacı da az olur. Dolayısıyla düşük enflasyon, daha yüksek işsizlik anlamına gelir.
Not: Yüksek enflasyon, düşük işsizlikle ilişkilidir. Ancak bu doğrudan bir ilişki değildir. Düşük enflasyon ve düşük işsizliğe veya yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğe sahip olmak mümkündür.
Phillips Eğrisi düz bir çizgi değil, bir eğridir. Analistler yalnızca enflasyon ve işsizlik arasındaki değiş tokuşa bakmakla kalmaz, aynı zamanda bu değiş tokuşun zaman içinde nasıl değiştiğine de bakarlar.
Enflasyon ve işsizlik arasındaki ilişki zayıfsa,
Phillips Eğrisi düzleşir. İki ölçüm arasındaki ilişki gerçekten güçlüyse, Phillips Eğrisi dikleşir. Bir teoriye göre, Phillips Eğrisinin Amerika Birleşik Devletleri'nde zamanla düzleştiğidir. Çünkü Federal Rezerv Bankası'nın enflasyonu önlemek için faiz oranlarını yönetmede becerikli hale geldiği görülmektedir. (2)
Phillips Eğrisi, ekonomistlerin ve politikacıların ekonomiyi yönetmenin yollarını arayabilmeleri için, enflasyon ve işsizlik arasındaki değiş tokuşa bakmanın basit bir yoludur. Mükemmel değildir ve sebep-sonuç göstermez.
[caption id="attachment_1757" align="alignnone" width="641"]
Phillips Eğrisi Nedir[/caption]
Phillips Eğrisinin Olumsuz Noktaları
Enflasyonun birçok nedeni vardır. Phillips Eğrisi, enflasyon ve işsizliğin nedenlerinden çok, ikisinin nasıl ilişkili olduğuyla ilgilenir.
Phillips Eğrisinin ana eleştirmenleri, genellikle enflasyonun
büyümeden sorumlu olduğunu ve enflasyonun diğer nedenlerini dikkate almadan politikayı etkilediğini söylerler.
İlk eleştiri; Phillips Eğrisinin ekonomik büyümenin enflasyonist olduğunu ima etmesidir. Phillips Eğrisi tutarsa, ekonomide işçilere veya mallara olan talebi artıran herhangi bir büyüme, aynı zamanda fiyatları da yükseltecektir. Ancak, büyümenin yol açtığı fiyat ve istihdam artışları, enflasyonist olmamalıdır.
Enflasyonist; Mal ve hizmetlerin fiyatlarının enflasyona dayalı olarak artmasıdır.
İkinci eleştiri; Phillips Eğrisinin, para arzının enflasyon yaratmadaki rolünü göz ardı etmesidir.
Paranın miktar teorisine göre, fiyat seviyeleri ekonomide dolaşan para miktarından etkilenir. Bunun istihdam seviyeleriyle oldukça az ilgisi vardır.
Phillips Eğrisi Hangi Durumlarda Kayar?
Ekonomistler, Phillips eğrisinin kaymasına iki faktörün neden olduğu sonucuna vardılar. Birincisi, 1970'lerin ortalarındaki petrol krizi gibi, stagflasyonu kelime dağarcığımıza ilk kez getiren arz şoklarıdır. İkincisi, insanların enflasyonla ilgili beklentilerindeki değişimlerdir. Diğer bir deyişle, insanlar enflasyonun olmamasını beklerken enflasyon ve işsizlik arasında bir değiş tokuş olabilir , ancak enflasyonun meydana geldiğini anladıklarında bu denge ortadan kalkar. Her iki faktör de (arz şokları ve enflasyonist beklentilerdeki değişiklikler), toplam arz eğrisinin ve dolayısıyla Phillips eğrisinin kaymasına neden olur.
Stagflasyon; İngilizce 'Stagnation' yani durgunluk ve 'Inflation' yani enflasyon kelimelerinden türetilmiş bir ekonomik terimdir. Ekonomik hayatta hem durgunluk hem de enflasyon yaşandığı dönemlerde, bu iki olgunun birbirini tetiklediğini ve büyüttüğünü anlatmakta kullanılır.
Kısa Dönem Phillips Eğrisi Grafiği
Kısa dönem Phillips eğrisi, enflasyon ve işsizlik arasındaki ters ilişkiyi göstermek için kolay bir modeldir ve ilişkiyi yalnızca kısa bir süre boyunca ölçer (çünkü diğer faktörler, uzun dönemde değişikliklere neden olabilir). Grafikte Y ekseninde enflasyon oranı değerleri, X ekseninde işsizlik oranları yer almaktadır. Kısa dönem Phillips eğrisi, toplam arz veya toplam talepteki ayarlamalarla birlikte, Phillips eğrilerinin nasıl değiştiği gösterir.
[caption id="attachment_1755" align="alignnone" width="450"]
Phillips Eğrisi Nedir[/caption]
Kaynakça;