8 Eylül 2024 Pazar
DOLAR 33.98 ₺
EURO 37.73 ₺
STERLIN 44.73 ₺
ALTIN 2,725.36 ₺
BTC 53,922.92 $
ETH 2,225.53 $
BİST 9,771.16

TCMB Tarafından Krediler ile İlgili Önemli Açıklamalar Yapıldı

Ekonomi
Yayınlama: 6 Temmuz 2024 Cumartesi 18:30 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Emircan S.

TCMB Tarafından Krediler ile İlgili Önemli Açıklamalar Yapıldı

TCMB Tarafından Krediler ile İlgili Önemli Açıklamalar Yapıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan 2024 yılı ikinci çeyrek Banka Kredileri Eğilim Anketi sonuçlarına göre, yılın üçüncü çeyreğinde işletme kredilerinde sıkılaşma devam edecek, ancak bireysel kredilerdeki sıkılaşma sona erecek.

Anket, bankaların işletmelere uyguladığı kredi standartlarında sıkılaşmanın sürdüğünü, bireysel kredilerde ise bu sıkılaşmanın zayıflayarak sona erdiğini ortaya koydu.

İkinci çeyrekte taşıt kredi talebinde güçlü bir artış yaşanırken, konut ve diğer bireysel kredi taleplerinde azalma görüldü. Üçüncü çeyrek için beklentiler, konut ve bireysel kredi taleplerinde artış yaşanacağı, taşıt kredi talebindeki artışın ise azalışa döneceği yönünde.

Ayrıca, yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın yerini gevşemeye bırakacağı, yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin ise devam edeceği tahmin ediliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borçlanma maliyetlerinin düşüşünü ve ülke risk priminin gerilemesini vurgularken, dezenflasyon sürecinde makro göstergelerin iyileşeceğini belirtti.

Yabancı yatırım bankaları da Türkiye'nin yıl sonu enflasyon tahminlerini düşürdü, bu da ekonomik iyileşmenin bir işareti olarak değerlendiriliyor.

İlk Yorumu Sen Yaz
code