[caption id="attachment_2185" align="alignnone" width="820"] Varlık Yönetimi Nedir? Nasıl Çalışır?[/caption]
Mali gücünüzü korumak ve artırmak, her bireyin ve kurumun öncelikli hedefidir. Ancak bu süreçte size rehber olacak önemli bir kavram vardır: Varlık Yönetimi. "Varlık Yönetimi Nedir? Nasıl Çalışır?" başlıklı bu yazımızda, varlık yönetiminin ne olduğu ve nasıl işlediği konusunda ayrıntılı bilgiler verilecektir. Yatırım kararlarınızı verirken size yardımcı olacak bu önemli konuya birlikte ışık tutacağız. Mali geleceğinizi şekillendirmek için varlık yönetiminin gücünden yararlanmayı öğrenmeye hazır mısınız?
Varlık Yönetimi Nedir? Nasıl Çalışır?
Varlık yönetimi, çoğunlukla bir firma tarafından gerçekleştirilen, bir müşterinin servetini veya yatırım portföyünü onlar adına yönetme hizmetidir. Bu firmaların tipik olarak yatırım minimumları vardır. Müşterileri, genellikle yüksek bir net değere sahiptir.
Varlık yöneticileri, müşterilerinin durumları, riskleri ve tercihleri gibi birçok faktöre bakarak müşteri portföyleriyle çalışır.
Bugün, bazı firmalar işletmelerini, daha küçük yatırımcıların yanı sıra yüksek net değerli müşterilere hizmet verecek şekilde güncellediler.
Varlık Yönetiminin Şirketleri Nelerdir?
Varlık yönetimi firmaları yatırımcı sermayesini alır ve farklı yatırımlarda kullanır. Bunlar, hisse senetlerini, bonoları, gayrimenkulleri, ana limited ortaklıkları ve özel sermayeyi içerebilir.
Varlık yönetimi şirketlerine örnek olarak;
- Adi̇l Varlik Yöneti̇m A.ş
- Armada Varlik Yöneti̇m A.ş.
- Dünya Varlik Yöneti̇m A.ş.
- Pozi̇ti̇f Varlik Yöneti̇m A.ş.
- Sümer Varlik Yöneti̇m A.ş.
- Tuna Varlik Yöneti̇m A.ş.
[caption id="attachment_2184" align="alignnone" width="1280"]
Varlık Yönetimi Nedir? Nasıl Çalışır?[/caption]
Varlık Yönetimi Nasıl Çalışır?
Varlık yöneticileri, müşterinin benzersiz koşulları, riskleri ve tercihleri gibi çeşitli faktörlere bakarak müşteri portföyleriyle çalışır.
Varlık yönetimi firmaları, yatırımları dahili olarak formüle edilmiş bir yatırım yetkisi veya sürecine göre ele alır. Birçoğu hizmetlerini, varlıklı işletmelere ve bireylere sunar. Küçük yatırımcılara uygun bir fiyata hizmet sunmak zor olabilir.
Zengin yatırımcıların genellikle bu firmalarda özel hesapları vardır. Bazı durumlarda üçüncü taraf bir vasi ile bir hesaba nakit para yatırırlar. Portföy yöneticileri sınırlı vekaletname kullanarak portföyü yönetirler.
Portföy yöneticileri, müşterinin gelir ihtiyaçlarına, vergi koşullarına ve likidite beklentilerine göre özelleştirilmiş pozisyonlar seçer. Kararlarını danışanın ahlaki ve etik değerlerinin yanı sıra kişiliğine de dayandırabilirler.
Üst düzey firmalar ısmarlama bir deneyim sunarak, müşterinin her isteğini karşılayabilir. Yatırımcı ve varlık yönetimi firması arasındaki ilişkinin nesiller boyunca yayılması yaygın bir durumdur; yönetilen varlıklar genellikle mirasçılara devredilir.
Varlık Yönetimi Maliyetleri Neye Göre Belirlenir?
Varlık yönetimi için yatırım ücretleri, performans anlaşması hesaplarında, birkaç baz puandan paylaşılan kârların büyük bir yüzdesine kadar değişebilir. Bu ücretler portföyün özelliklerine bağlı olacaktır. Diğer durumlarda, firmalar asgari bir yıllık ücret almaktadır.
Ortalama Yatırımcılar İçin Firmalar
Bazı firmalar, daha küçük yatırımcılara daha iyi hizmet vermek için tekliflerini sürekli güncellemektedir.
Bu şirketlerin çoğu, daha sonra tek bir portföyde yönetilebilen yatırım fonları, endeks fonları veya borsa yatırım fonları gibi yapılar oluşturur. Daha küçük yatırımcılar, daha sonra doğrudan fona yatırım yapabilir veya başka bir yatırım danışmanı veya finansal planlamacı olabilecek biri aracılığıyla gidebilirler.
Kombinasyon Firmaları
Bazı firmalar, hem varlıklı müşteriler hem de yatırımcılar için hizmet tekliflerini, ortalama büyüklükteki portföylerle birleştirir.
Kayıtlı Yatırım Danışmanları
" Kayıtlı yatırım danışmanları " olarak bilinen firmalar, müşterilerine tavsiyelerde bulunur, ancak gerçek varlık yönetimini, üçüncü taraf bir gruba yaptırırlar. Bunu iki yoldan biriyle yaparlar: anlaşmalı özel bir hesap yoluyla veya müşterinin, şirketin sponsorlu yatırım fonlarını, ETF'lerini veya endeks fonlarını satın almasını sağlayarak yaparlar.
Birçok varlık yönetimi firması, aynı zamanda, hem varlık yöneticileri hem de yatırım veya finansal danışmanlar olarak görev yapmaktadırlar.
Bu, tüm kalp cerrahlarının doktor olmasına benzer, ancak tüm doktorlar kalp cerrahı değildir. Çoğu varlık yöneticisi yatırım danışmanıdır, ancak tüm yatırım danışmanları varlık yöneticisi değildir.
Varlık Tahsis Modeli
Birçok büyük varlık yönetimi firması, varlıkları doğrudan yönetmeyen kendi finansal danışmanlarını işe alır. Bu danışmanlar müşterileri alır ve onları varlık yönetimi bölümünün ürün ve hizmetlerine yönlendirir.
[caption id="attachment_2186" align="alignnone" width="1280"]
Varlık Yönetimi Nedir? Nasıl Çalışır?[/caption]
Varlık Yönetim Şirketleri Nasıl Çalışır?
Her firmanın kendi uzmanlık alanı vardır. Bunlar genellikle yatırımcıların isteyeceğini ve ihtiyaç duyacağını düşündükleri finansal hizmetler veya ürünler tasarlayan büyük şirketlerdir.
Bazı firmalar, yalnızca bir veya birkaç alana odaklanan dar bir odak noktasına sahiptir. Örneğin, değer yatırımı veya pasif yatırım yaklaşımına inanan uzun vadeli yatırımcılarla çalışmaya odaklanabilirler.
Bazı şirketler yalnızca "
bireysel olarak yönetilen hesaplar " olarak bilinen özel hesaplar veya hedge fonlar (Serbest Yatırım Fonu ) aracılığıyla varlıklı müşterilere hitap eder. Bazıları yalnızca yatırım fonları başlatmaya odaklanır. Bazıları uygulamalarını kurumlar için para yönetimi veya kurumsal emeklilik planları gibi emeklilik planları üzerine kurarlar.
Son olarak, bazı varlık yönetimi şirketleri, bir mülk ve kaza sigortası şirketi için varlık yönetimi gibi hizmetlerini belirli firmalara sunar.
Varlık Yönetim Ücretleri Ne Kadar?
Farklı şirketlerin ve yöneticilerinin nasıl tazmin edildiğine dikkat etmelisiniz. Örneğin satış yükü %5,75 olan bir yatırım fonu için o fiyat yatırımcının cebinden çıkıyor. Müşteriyi söz konusu fona yerleştirmek için yatırım fonu satıcısına veya danışmanına ödeme yapar.
Varlık yönetiminin finansal holdingin şemsiyesi altındaki işlerden biri olduğu entegre şirketlerde, varlık yönetimi maliyetleri, normalde beklediğinizden daha düşük olabilir. Firma, işlem ücretleri ve komisyonları almak gibi başka şekillerde para kazanır.
Başka bir ücret varyasyonunda, firmalar hiçbir peşin işlem ücreti veya komisyon talep etmeyebilir; bunun yerine, diğer ürün veya hizmetlerde daha yüksek ücretler alabilirler. Ardından, varlık yönetimi hizmetleri için geliri, danışman ve firma arasında paylaştırabilirler.
Son olarak, ücretli varlık yönetimi grupları, yalnızca müşteriden alınan yönetim ücretlerinden para kazanan şirketlerdir. Belirli ürünlere göre komisyon almazlar. Birçok yatırımcı, bunun firmaya müşterinin yararına ürün ve stratejiler seçmede daha fazla nesnellik kazandırdığını düşünüyor.
Önemli; Varlık yönetimi dünyasında birçok farklı iş modeli mevcuttur. Ancak hepsi müşteri için eşit derecede faydalı değildir.
Bankaların Varlık Yönetimi Hesapları Nasıl Çalışır?
Bankacılık kurumunuz kendisini bir varlık yönetimi şirketi olarak adlandırmasa bile, bankanızda bir " varlık yönetimi hesabı "’nı duymuş olabilirsiniz. Bu hesaplar temel olarak, kontrol, tasarruf ve komisyonculuk hizmetlerini birleştiren hibrit, hepsi bir arada hesaplar olacak şekilde tasarlanmıştır.
Ücretler, hesap bakiyenize bağlı olarak %1 ile %2,75 arasında değişebilir. Maliyeti harcadığınız zamana değecek başka avantajlar da elde edebilirsiniz. Örneğin, bazı bankalar daha az yaygın yatırım stratejileri sunar. Varlık yönetimi, hesabınızdaki menkul kıymetlere karşı son derece cazip oranlarda teminatlı krediler oluşturmanıza izin verebilirler; bu, acil likidite gerektiren bir dış yatırım fırsatı bulmanız durumunda yararlı olabilir.
Bazen firmalar, sigorta poliçeleri gibi diğer hizmetleri de bir araya getirir. Aynı şirketten daha fazla ürün satın alarak paradan tasarruf edebilirsiniz.
Özetle;
Varlık yönetimi tamamen yatırımlarla ilgilidir. Bu, genellikle net değeri yüksek olan müşteriler için bir firma tarafından gerçekleştirilen bir hizmettir.
Öte yandan, servet yönetimi, servetlerini en iyi nasıl yöneteceklerini ve uzun vadede nasıl koruyabileceklerini belirlemek için, bir bireyin (veya ailenin) mali durumuna daha yakından bakar.
Zenginlik seviyenize bağlı olarak, bu hizmetlerden yalnızca birine ihtiyacınız olabilir. Hangisinin size en iyi şekilde hizmet edeceğini bulmak, finansal hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir.