10 Mayıs 2024 Cuma
DOLAR 32.21 ₺
EURO 34.73 ₺
STERLIN 40.34 ₺
ALTIN 2,448.43 ₺
BTC 61,230.28 $
ETH 2,938.19 $
BİST 10,218.58

Yurt Dışı Para Transferi ve SWIFT

Blog
Yayınlama: 6 Şubat 2024 Salı 12:00 Güncelleme: 9 Mart 2024 Cumartesi 01:08 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Emircan S.

Yurt dışı para transferi düşük SWIFT ücretleri ile gerçekleştirerek yüksek transfer masraflarından kaçının.

Yurt Dışı Para Transferi ve SWIFT

Yurt dışına para gönderme veya yurt dışından hesaba para alma işlemleri, yalnızca yurt içindeki TL transferlerinden farklıdır. Yurt dışına para gönderme sürecinde, gönderen banka, yurt dışındaki anlaşmalı aracı bankayla iletişim kurarak SWIFT sistemi üzerinden transfer gerçekleştirir.

Yurt Dışı Para Transferi ve SWIFT

Bu süreçte oluşan maliyetler alıcı ve gönderici bankalar tarafından müşterilere yansıtılır. Dolayısıyla, yurt dışı para transferleri sırasında işlem maliyetleri müşteriye yansıtılır.

Genellikle yurt dışına para gönderme işlemleri işlem başına ücretlendirilir. İşlem ücretleri, alıcı ve gönderici bankanın fiyat politikalarına bağlı olarak değişebilir. Bu ücretlere ek olarak, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) de alınabilir, bu da işlem ücretini artırabilir.  

 

Yurt Dışı Para Transferi ve SWIFT Yurt Dışı Para Transferi ve SWIFT

 

Uluslararası para transferlerinde, işlemin gerçekleştiği iki banka arasındaki uzaklık nedeniyle maliyetler artar. Bankaların işlem ücretleri, vergilendirme sistemine, banka politikalarına ve işlem sırasında oluşan masraflara bağlı olarak farklılık gösterir.

 

Aynı ülkede hizmet veren iki banka arasında bile yabancı para transferlerinde gönderen ve alıcı hesaplardan ayrı ayrı işlem ücreti alınabilir.

 

SWIFT ve BIC Kodları Yurt Dışı Para Transferi

Uluslararası para transferlerinde SWIFT ve BIC kodları, gönderici ve alıcı bilgileri dışında kullanılır. Bu kodlar olmadan işlem gerçekleşmez.

SWIFT kodları genellikle 8 haneli olup banka kodu, ISO ülke kodu ve yerel kod içerir. Kodların doğru girilmemesi durumunda ek maliyetler ve işlem hataları meydana gelebilir. SWIFT Yurt dışı para transferi işlemleri genellikle birkaç gün içinde tamamlanır.

Bankaya mesai saatleri içinde talimat verildikten sonra, ortalama 2 gün içinde işlem gerçekleşir.

 

SWIFT Ücretleri Yurt Dışı Para Transferi

SWIFT işlemleri için talep edilen işlem ücretleri bankadan bankaya farklılık gösterir. Hem gönderici hem de alıcı banka tarafından işlem ücreti talep edilir.

Mobil bankacılık üzerinden yapılan işlemler genellikle daha düşük ücretlere sahipken, banka şubesinden yapılan işlemler daha yüksek ücretlerle karşılaşabilir.

Yabancı para transferlerinde alınan işlem ücreti, işlem kanalına ve o günkü döviz kuruyla ilgili olarak değişebilir. BSMV ücretinin de dahil edilip edilmediği önemlidir, çünkü bu ücret miktarı işlem tutarına bağlı olarak değişebilir. İşlem ücretine eklenen BSMV ücreti, alıcıya ödenmesi gereken toplam ücreti önemli ölçüde artırabilir.

İlk Yorumu Sen Yaz
code