2 Mayıs 2024 Perşembe
DOLAR 32.36 ₺
EURO 34.66 ₺
STERLIN 40.54 ₺
ALTIN 2,393.41 ₺
BTC 59,211.74 $
ETH 2,989.39 $
BİST 10,187.62

Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Banka KartlarıKredi Kartları
Yayınlama: 21 Nisan 2023 Cuma 03:24 Güncelleme: 22 Mart 2024 Cuma 12:28 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Emircan S.

Kredi kartı ve banka kartı hayatımızın vazgeçilmez öğeleri haline gelmiş olsa da, aslında aralarındaki farklara hakim olmayan pek çok kişi bulunuyor. Gelin birlikte detayları inceleyelim..

Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bu iki kart türü arasındaki farklar nelerdir? Hangi durumlarda hangisini kullanmalıyız ve bu seçimin bize ne gibi avantajlar sağlayacağını merak ediyor musunuz?

İşte "Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar Nelerdir?" başlıklı bu makalede, bu iki kart türü arasındaki temel farklara ve kullanım özelliklerine ışık tutarak, finansal hayatınızı daha bilinçli yönetmenize yardımcı olacağız. Okumaya devam edin ve bu önemli konudaki sırları öğrenin!

 

Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar

Banka kartı nedir?

Banka kartı, nakit paraya alternatif olarak kullanılabilen bir ödeme yöntemidir. Banka kartı olarak anıldığını görebileceğiniz iki ana kart türü vardır. Bir banka hesabı açtığınızda, alabileceğiniz banka kartları ve ön ödemeli kartlardır.

Banka kartları

Çoğu banka ve kredi kuruluşu, bir banka hesabı açtığınızda size bir banka kartı verir. Kart, hesabınıza bağlıdır ve alışveriş yapmak için kullanılabilir. Kartınızı kullandığınızda, satın aldığınız ürünün bedeli, satın alma ücretini ödemek için hesabınızdan otomatik olarak düşülür.

Ön ödemeli kartlar

Bazen banka kartları olarak anılsalar da, ön ödemeli kartlar bir banka hesabına bağlı değildir ve gerçek banka kartlarından farklı çalışır. Ön ödemeli kartlarda, karta para yükleyip alışverişlerde kullanıyorsunuz. Bakiye azaldığında, kullanmaya devam etmek istiyorsanız, genellikle karta daha fazla para ekleyebilirsiniz. Ön ödemeli banka kartları, mağazalarda ve internette mevcuttur.

 

Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar

Banka kartlarının artıları

Banka kartları, kolaylığın yanı sıra çeşitli avantajlar da sunar.

  • Bir şey satın almak istediğinizde, her seferde nakit para çekmek için ATM'ye veya bankaya uğramak zorunda kalmazsınız.
  • Bir banka kartı, harcamalarınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Çünkü kartınızı bir şeyleri ödemek için kullanmak istiyorsanız, genellikle banka hesabınızda bulunan para kadar harcama yapabilirsiniz.
  • Alışverişlerinizde faiz ödemezsiniz.
  • Bankamatik kartınızı ATM'lerden nakit çekmek veya alışveriş yaptığınızda satış noktalarından nakit geri almak için kullanabilirsiniz.

Banka kartlarının eksileri

Bir banka kartı kullanmaktan hoşlanacak çok şey olsa da, dikkat etmeniz gereken bazı şeyler de var.

  • Sizden ücret alınabilir. Bankalardan veya kredi birliklerinden alınan banka kartlarıyla ilgili ortak maliyetler, ATM ücretlerini ve kredili mevduat ücretlerini ve ayrıca işlemler sırasında bakiye sorgulama ücretlerini içerebilir. Ön ödemeli bir kartınız varsa, kartı etkinleştirmek, üzerine para eklemek, bakiyenizi kontrol etmek, ATM'den para çekmek ve daha fazlası için ödeme yapmanız gerekebilir.
  • Bir banka kartı kullanmak, Findeks kredi puanlarınızı iyileştirmenize yardımcı olan şeylerden biri olan kredi geçmişinizi oluşturmanıza etki etmez.
  • Banka kartınızdaki sahte ödemelerden sorumlu olabilirsiniz. Elektronik Fon Transferi Yasası (EFT), banka kartınızın kaybolması veya çalınması durumunda, bunu öğrendikten sonraki iki iş günü içinde bildirmeniz halinde, yetkisiz ödemeler için sorumluluğunuzu sınırlar. Ancak çok uzun süre beklerseniz, suçlamaların bir kısmı veya tamamı için sorumlu tutulabilirsiniz.
  • Ön ödemeli kartların, bazen banka kartı olarak adlandırılsalar da banka kartı olmadığını unutmayın. Bu nedenle, gerçek bir banka kartıyla aynı korumaya sahip değillerdir. Ancak kartınızın kaybolması veya çalınması durumu da dahil olmak üzere, ön ödemeli kartlar için tüketici korumasının artırılması düşünülüyor. Şimdilik, bazı korumalara erişmek istiyorsanız, aldığınız ön ödemeli kartın şartlarını ve koşullarını kontrol ederek ve tüketici tanımlama ve doğrulama sürecini tamamladığınızdan emin olarak, sınırlı sorumluluğa sahip olduğundan emin olun.

 

Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar

Kredi kartı nedir?

Kredi kartı, alışveriş yapmak için borç para almanızı sağlayan bir kredi limiti sunar. Birçok kredi kartı, ayrıca nakit avans almanıza veya bakiye transferi yapmanıza olanak tanır. Kredi kartınızı kullandığınızda, bankanıza ödünç aldığınız tutarı ve maruz kaldığınız faizleri geri ödemeyi kabul etmiş olursunuz.

Kredi kartlarının artıları

Kredi kartları, nakit ve banka kartlarının sunmadığı birçok avantaj sunar.

  • Kredi kartları, kredi geçmişinizi oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  • Kredi kartları, yapacağınız satın alma işlemlerinde ödüller veya nakit para kazanmanıza olanak tanır.
  • Nakit paranız olmasa bile, acil durumlar için kredi kartından nakit avans kullanabilirsiniz.

Kredi kartlarının eksileri

Kredi kartı kullanmanın avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunmaktadır.

  • Dikkatli olmazsanız, elinizdeki nakitle ödeyebileceğiniz alışverişler yapmakla sınırlı olmadığınız için, kredi kartı borcunuz artabilir.
  • Her fatura döneminin sonunda bakiyenizi tam ve zamanında ödemezseniz, yaptığınız satın alımlara faiz işletilir.
  • Sizden ücret alınabilir. Yaygın ücretler, geç ödeme, iade ödemesi, bakiye transferi ve nakit avans ücretlerini içerir.

 

Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar

Sizin için en iyi kart türü hangisidir?

Sizin için en uygun kart türü, harcama alışkanlıklarınıza ve onu nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Kredi kartıyla fazla harcama yapma eğiliminde olacağınızı düşünüyorsanız, banka kartı muhtemelen daha iyi bir seçimdir.

Bir bütçeye bağlı kalmaya alışkınsanız, bakiyenizi her ay zamanında ve tam olarak ödeyebileceğiniz konusunda rahatsanız ve ödüller kazanmak ve kredi puanı oluşturmak istiyorsanız, o zaman bir kredi kartı iyi bir seçenek olabilir. Ya da günlük alışverişleriniz için bir banka kartı kullanmakta kendinizi daha rahat hissediyorsunuz, ancak acil durumlar için, cüzdanınızda bir kredi kartı bulundurmak isteyebilirsiniz.

Nihayetinde, belirli bir durumda kullandığınız kart, sahip olduğunuz nakit paraya ve mali durumunuzu nasıl yönetmeyi tercih ettiğinize bağlı olarak, en rahat edeceğiniz tür olmalıdır. Ancak ne tür bir kart seçerseniz seçin, nasıl çalıştığını, ödeme sorumluluğunuzun ne olduğunu ve hangi ücretlerin bununla ilişkilendirilebileceğini anlamak önemlidir.

Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Parametreler Banka kartı Kredi kartı
Tanım Parayı doğrudan birikiminizin banka hesabından veya vadesiz hesabınızdan çeker. Mal ve hizmetler için ödeme yapmak üzere borç para almanızı sağlar.
Gelir kaynağı Tasarruf banka hesabınız veya cari hesabınız. Kartınızı veren kuruluş tarafından size verilen kredi. Aksi takdirde sahip olmadığınız paraya erişmenizi sağlar (çok kısa vadeli bir borç gibi).
Harcama avantajı Sadece sahip olduğunuz kadarını harcayabilirsiniz. Sahip olduğunuzdan daha fazlasını harcayabilirsiniz.
Satın alma için kim ödeme yapar? Satın alma işleminiz için siz ödeme yaparsınız. Kredi kartı şirketi, satın alma işleminiz için satıcıya ödeme yapar. Siz de kredi kartı şirketine ödeme yaparsınız.
Fatura Fatura veya beyanname yoktur. Her ay, yaptığınız işlemlerin ayrıntılarını içeren bir fatura veya ekstre alırsınız.
Ödeme Kendi paranızı kullandığınız için yapmanız gereken bir ödeme yoktur. Ödünç alındığı için, her ay bir fatura ödenmesi gerekiyor.
Ücretler ve masraflar Yıllık ücretler ve kart yenileme ücretleri vardır. Kredi kartlarının birden fazla ücreti vardır. Bunlar, diğerleri arasında katılım ücretleri, yıllık ücretler, geç ödeme ücretleri ve kart ücretlerini içerir.
Faiz Tahsil edilen herhangi bir faiz yoktur. Vadesinde ödenmeyen tutara faiz işletilir.
Erişilebilen fonlarla sınırlayın Vadesiz mevduat hesabınızda veya vadesiz hesabınızda mevcut olan tutara kadar, istediğiniz tutara erişebilirsiniz. Kartı sadece kartınızda tanımlı kredi limiti kadar kullanabilirsiniz.
Ödüller Tipik olarak, aldığınız ödüller minimum düzeydedir. Nakit para iadesi, uçak milleri ve kullanılabilecek ödül puanlarını bulunur.
Ayrıcalıklar Çok fazla ayrıcalığa sahip değildir. Çok sayıda yemek, alışveriş, eğlence ve seyahat avantajı vardır. (sahip olduğunuz kart türüne bağlı olarak).
Kayıp kart sorumluluğu Kartın çalınmasına veya kaybolmasına karşı koruma minimum düzeydedir. Çoğu kart, %100 kayıp sorumluluk koruması sunar. Bu nedenle, yetkisiz yapılan işlemlerden genellikle sorumlu değilsiniz.
 

 

Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar Kredi Kartı İle Banka Kartı Arasındaki Farklar

Finans Uzmanlarının Banka ve Kredi Kartı hakkındaki yorumları

Dünyaca ünlü finans kuruluşlarının CEO'larının konuyla ilgili yorumları şöyledir; Banka kartı kullanmak bütçenize fayda sağlayabilir “İmkanlarınız dahilinde kalmak istediğinizde, banka kartı kredi kartından daha iyidir. Harcamalarınız, hesabınızdaki bakiyeye bağlı olacaktır, böylece sizi borca ​​sokabilecek ani ve büyük satın alımlardan kaçınabilirsiniz. Ayrıca faizsizdir ve genellikle yıllık ücreti yoktur.” — Jeff Zhou, Fig Loans'ın CEO'su Bir kredi kartı acil durum harcamalarına yardımcı olabilir “Kredi kartları, faturanızı ödemeniz için size fazladan zaman vererek, büyük alışverişler yapmak veya acil bir harcama yapmak söz konusu olduğunda çok faydalıdır. Faturanızı ödemek için genellikle 30 gününüz olsa da, kredi kartı borcuna neden olabilecek faiz tahakkuk edebileceğinden, minimum ödemeden fazlasını yapma konusunda dikkatli olmalısınız" — Miro Nikolov, Trading Pedia'nın CEO'su Nakit, banka veya krediden daha mı iyidir? “Nakit kullanmak kişisel bir tercihtir. Bazı insanlar tamamen nakit harcar ve bazıları asla nakit paraya dokunmaz. Tamamen nakit, hatta kısmen nakit harcayan biri olmak, bazı insanların satın alma içgüdülerini kontrol etmelerine yardımcı olur. Çünkü parayı harcamak, bir kartı okutmaktan daha zordur. Harcamaları daha somut hale getirdiği için, tutumlu olmaya yardımcı olur.” — Bee Money Coaching'ten Deborah Johnson Miranda

İlk Yorumu Sen Yaz
code